Gisteren voerden we campagne in het Tivoli-park in Mechelen. Vele honderden mensen genoten van het optreden van Bart Peeters en van een afvalarme picknick: een sensibilisering rond afvalvoorkoming. En opnieuw: vele mensen vertellen dat ze nu wel ecologisch willen stemmen. Het klimaat wordt stilaan concreet, met het weerbericht de voorbije maanden.

Maar dat weerbericht zorgt ook voor een merkwaardige paradox. ‘Het is te hopen dat het deze week nog heel warm wordt, dan gaan de mensen zeker Groen! stemmen…’. De laatste dagen hoorde ik deze aanmoediging geregeld. Een enkeling wenste ons zelfs goedbedoeld een halve zondvloed toe, zodat het duidelijk zou worden... De aanmoediging leert hoe mensen worstelen met abstracte gegevens en wetenschappelijke kennis. Klimaatwetenschappers hebben onmiskenbaar en haast unaniem de opwarming vastgesteld. Hun boodschap is duidelijk: we moeten nu ingrijpen, we hebben nog maximum 10-15 jaar om met duidelijke ecologische keuzes de opwarming binnen de perken te houden.

En toch willen we het niet helemaal geloven. ’t Is te hopen dat het de volgende dagen warm wordt…, zeggen ze dan. Bedoeld wordt: het is te hopen dat mensen eindelijk de wetenschap willen geloven. Dat de oude vormen, gedachten en gewoonten toelaten nieuwe evoluties te zien. Na de kernramp in Tchernobyl schreef de Duitse socioloog Ulrich Beck (voor mij één van de meest interessante sociologen van vandaag): stel je voor dat radio-activiteit zou jeuken, het gevolg van de radio-actieve wolk ook over Europa had anders verlopen, ook met de achterhoedegevechten rond kernenergie vandaag. Beck parafraserend: stel je voor de dat opwarming van onze aarde mensen jeuk zou geven… Het gevoel van dringendheid zou groter zijn, bij de andere partijen en bij de bevolking. Zullen we het ons even voorstellen voor 10 juni, het debat in een wereld waar mensen van radio-activiteit en klimaatopwarming jeuk zouden krijgen… Nu terug naar de werkelijkheid: ook zonder jeuk, een warme week of een halve zondvloed: de conclusies van wetenschappers maken de keuze logisch.